Što ako odustaneš ili pauziraš na duži period?

14249814_683104588504060_412325080866137887_o

Draga Andrea, moram te pitati nešto. Trenirala sam mnogo ovo proljeće, no kako je došlo ljeto sam se opustila. Sad je ljeto gotovo, a ja ne znam kako se pokrenuti, imam osjećaj kao da je sve propalo.

Svatko od nas barem je jednom bio u ovoj situaciji. Motivacija je nestala, rutina je uništena, osjećaj neuspjeha prevladava.

No, ono što treba napraviti u toj situaciji jest – krenuti ponovno. Sad da vam ispričam jednu priču.

Neki od vas pratili su me kroz moje pripreme za bikini natjecanje. Bilo je burno, teško i dosta sam bila pod stresom, što je uzrokovalo visoke razine kortizola, a znamo što on radi.
Dosta sam se borila da izgubim mast, na kraju sam imala i po 3 treninga dnevno (jedan trening s opterećenjima i dva kardio treninga). Kalorijski unos je bio jako nizak, što ne preporučam nikome tko se ne misli baviti ovim sportom!
Nije bilo lako i često sam pomislila na odustajanje.
No, odgurala sam, završilo je kako je završilo, no sada znam za iduće pripreme što me očekuje i koje greške ne ponoviti ?
E sad dolazimo do ”zabavnog” dijela.

Odustajanje.

Nakon otkazanog natjecanja, istu noć, sam imala epic cheat meal. I to je ok, zasluženo, jer sam mjesecima izbjegavala šećer.
No, ono što nije bilo ok je ono što je uslijedilo.
Umjesto da sam išla na kontrolirano povećanje kalorija, ja se nisam mogla kontrolirati. (To je jedan od najčešćih razloga zašto dijete kod žena uzrokuju yo-yo efekt).
Neka dva tjedna trpanja hranom koju nisam smjela jesti, što je dovelo do naglog debljanja i velike količine zadržane vode. Bila sam očajna. Pokušavala sam trenirati, no nisam imala volje niti snage. Nakon toga, mjesec dana sam se borila, jela većinski kako bih trebala, no tijelo je bilo toliko premoreno od deficita (smanjenog unosa kalorija) i brutalnih treninga, da jednostavno nije htjelo ostati bez teško nakupljene masti.
Eh, sad. Tu sam već izgubila motivaciju. Nije mi se dalo, nisam imala snagu. Treninzi su opadali, hrana je više manje bila okej do jedne točke. Sada kad gledam, jasno mi je da sam bila pretrenirana i da mi je samo trebala pauza koju sam mogla odraditi bez tolikih mentalnih previranja.
Zadnjih mjesec dana odradila sam jako malo treninga. Izgubila sam apetit, jednostavno nisam se mogla natjerati da jedem.
Sav moj trud i rad, svi mišići koje sam gradila, jednostavno su nestali.
Ili sam ja tako mislila.

Povratak

Prije recimo 3-4 tjedna, vratila sam se zdravoj prehrani ( i počela se boriti protiv manjka apetita) i treninzima . Prvo kod kuće s utezima, prije 2 tjedna u gym. I što se dogodilo?
Pa, evo samo da kažem, neki dan sam imala cheat meal od pola tegle lino lade i ja gubim kile. Tj, ne kile, da se ispravim, mast.
Mišići sve pamte, iz dana u dan počinjem se ponovno osjećati kao ona stara i snažna JA. Polako se vraćam na težine koje sam prije mogla dizati, i tijelo mi je zahvalno na toj pauzi jer je uspjelo vratiti balans.
Čim se ne živciram, čim se ne važem manijakalno i pratim progres, opuštenija sam i nivo kortizola nije toliki da mi sabotira napredak.
Tako da, cure moje drage. Ako ste zadnjih mjeseci jako trenirale, bile na dijeti, stagnirate ili ste se počele debljati, možda je vrijeme za promjenu. Pauza, povećanje ugljikohidrata, ili bilo kakva promjena koja će pridonijeti balansu organizma.
Nismo strojevi, bića smo od krvi i mesa. A mišići pamte. Ako ste mislile da ste ”propale”, kao što sam ja mislila, niste. Kao što sam rekla, mišić pamti i samo čeka kad mu date poticaj za rast. 


Stay strong!?

Leave a comment

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.