Radim, učim, treniram - kako stignem?
Često dobivam pitanje: kako stigneš sve to obaviti u danu?
Radim 5 dana u tjednu po osam sati, treniram redovito, vodim ovu stranicu a uskoro krećem i na edukaciju koja će se održavati preko tjedna.
U ovom članku otkriti ću ti koji su moji savjeti i trikovi o kvalitetnoj organizaciji vremena.
1- Planiranje
Planiranje je ključ dobre organizacije. Bez plana, putokaza i pripremljenih potrepština ne možeš se popeti na vrh planine, zar ne? Isto tako, teže ćeš ostvariti svoje ciljeve kroz dan bez pripreme.
Osobno, za planiranje koristim mobilnu aplikaciju SolCalendar zbog korisničkog sučelja u kojeg sam apsolutno zaljubljena, no ti možeš koristiti bilo koji kalendar koji ti odgovara. Ako si ipak tip za papir i olovku, možeš nabaviti neki lijep planer koji će te motivirati na pisanje.
Prvo što trebaš napraviti jest unijeti sve ono što ti je već rutina: posao, neke obaveze koje obavljaš svaki dan poput škole ili faksa i slično.
Zatim, na temelju vremena koje ti je ostalo određuješ vrijeme za trening.
Prvo što ja napravim jest to da unesem koji ću trening odraditi na koji dan i OKVIRNO vrijeme.
Kod planiranja bitno je zapamtiti da će se rijetko dogoditi savršen dan kada ćeš sve obaviti u minutu. Tramvaj će zapeti u prometu, ostati ćeš dulje na poslu, ili će padati kiša i poremetiti ti trening na otvorenome. To je u redu. Zato postavljamo okvirne i realne ciljeve kroz dan.
2- Rutina i Priprema
Kada smo postavili okvirne ciljeve kroz dan, imamo strukturu koju treba poduprijeti djelima. Ukoliko je jedan od ciljeva zdravija prehrana, moramo se pripremiti – napraviti obroke kroz dan ujutro ili dan prije, ili pak pronaći neki dobar restoran u kojemu ćemo naručiti nešto što nije pizza. 🙂
Ako ujutro znamo što ćemo jesti kroz dan, neće nam se dogoditi nalet gladi dok smo nespremni i nećemo završiti u pekari (osim ako to nije bilo planirano povodom cheat obroka).
Za novu rutinu treba dosta truda i vremena, no ne daj da te to obeshrabri. Iz tog razloga planiraj male ciljeve koji ti  neće biti preveliki šok i teško da ćeš odustati.
Na primjer, ja sam odlučila sa posla ići pješke doma. To je nekih 40 minuta šetnje, tako da nisam zacrtala da ću svaki dan hodati jer nekada neću imati vremena. Odredila sam si dane u tjednu kada imam najmanje obaveza i tako si organizirala vrijeme koje je samo moje – šetnja na svježem zraku koja pročišćava dušu i tijelo. Ako si zaposlena osoba kao ja koja trči s točke A do točke B (koga ja lažem, ne trčim, vozim se tramvajem), onda će ti šetnja jako dobro doći.
3- iskoristi jutra
Koliko puta ti se dogodilo da ujutro se probudiš, popiješ kavu i puf – odjednom je prošlo dva sata a sve čega se sječaš jest scrollanje po mobitelu? Meni je to bila svakodnevica. Shvatila sam koliko su jutra dragocjena i koliko možemo zapravo napraviti ujutro!
Upravo ovaj članak pišem u 8 ujutro, prije treninga koji je u 11h. Kava je tu kao i uvijek, muzika svira a ja sam produktivna.
Možda je kroz tvoju glavu prošla misao ‘huh, ja nisam jutarnji tip’ – nisam ni ja bila. Znala sam spavati do podne i mrziti cijeli svijet prije jutarnje kave.  Ali, koja je poanta toga?
Sve je to stvar planiranja i organizacije, ali one u tvojoj glavi. Ako sebi kažeš da možeš, moći ćeš.
Još jedna stvar koju sam otkrila o sebi, a možda i ti otkriješ: jutra su savršena za trening. Protekli tjedan sam već u 7:30h bila u teretani, do 9 sati sam bila spremna za tuš i spremanje za posao. Odraditi trening rano ujutro mi pomaže u uštedi vremena, imam više energije i jednostavno dan bude bolji. Ukoliko ne radiš rano ujutro, pokušaj. 🙂
4- Pametno iskoristi vrijeme između obaveza
Otkada sam doselila u Zagreb, otkrila sam da je vrijeme zaista dragocjeno. Dan proleti prije nego trepnem i bitno mi je da sam svaku minutu kvalitetno iskoristila jer zaista imam velike ciljeve.
Otkrila sam da jako puno vremena trošim na javni prijevoz. Pola sata do teretane, pola sata nazad. Ode sat vremena u nepovrat! Iz tog razloga, skinula sam si par knjiga na mobitel i njih čitam dok se vozim. Ukoliko imaš cilj postati što bolji u svojoj branši, nije dovoljno samo položiti neki tečaj i dobiti papir. Bitno je da ulažeš u sebe i svoje vrijeme. Mislim, ne moraš, nitko te ne sili no samo se sjeti – uvijek postoji netko tko radi više od tebe. Možda se na idućem intervjuu za posao iz snova upravo ta osoba bude aplicirala i ti ostaneš bez svoje prilike.
Moj stav je da uvijek, u svakom trenutku, budeš osoba koja najviše radi u prostoriji. Tako ćeš znati da daješ svoj maksimum i imati ćeš samopouzdanja na idućem intervjuu da kažeš ‘JA sam osoba koju trebate zaposliti’.
6- Odmori!
U našem kaotičnom svijetu, lako je izgubiti sebe u svim obavezama. Još je lakše izgubiti kontakt s osobama do kojih nam je stalo. Iz tog razloga, bitno je sebi priuštiti odmor kako bi se mogli resetirati i povezati sa sobom i osobama koje volimo.
Moja rutina je sljedeća: Subotom i nedjeljom ne radim. Ujutro oko 10:30 idem u Jump teretanu odraditi trening s trenerom, jer preko tjedna treniram sama.
Subotu si ostavim praznu za chillanje doma ili šetnju i druženje s prijateljima ako je lijepo vrijeme. I snimanje vježbi za Instagram, da se ne lažemo. 🙂
Subota je moj chill dan i ne dopuštam si da razmišljam o poslu ili ikakvim obavezama.
Nedjeljom uglavnom pišem i smišljam neke ideje za naredni tjedan. Kao što sam rekla, sada prije treninga pišem ovaj članak jer sam jučer nakon objavljenog Dnevnika na Facebook stranici dobila puno upita u inbox o ovoj temi. Popodne ću vjerojatno editirati novi trening video i napisati  još koji članak.

Kao što vidiš, imam neku okvirnu strukturu koju sam vremenom uspjela pretvoriti u svoju rutinu. To se nije dogodilo preko noći, zapravo tek nedavno sam uspjela posložiti sve kockice. Selidba u Zagreb i novo okruženje su me totalno izbacili iz takta i nisam znala kako proći kroz dan bez osjećaja prezasićenosti,
Jednostavno, posao bi završio, bilo bi 18 h, ne bi mi se dalo ići na trening jer bih bila gladna i znala sam da je gužva u teretani u to vrijeme.

Znala sam da nešto moram promijeniti i isto tako sam znala da ne mogu sve promijeniti preko noći. Mali koraci su ključ do uspjeha, upamti to.

Stay strong!

Leave a comment

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.