Kako jesti?

U svom životu, žena se susretne sa bezbroj članaka koji joj garantiraju da je baš ta prehrana ”savršena za nju”.

No da li je to točno?
Keto prehrana, Low-carb, Raw ’till 4, Paleo… ima više vrsta prehrane nego korumpiranih političara na svijetu. A, ako ste imalo upućeni u trenutne situacije, to je velika brojka.
Kako onda odabrati što je najbolje za nas? Pa, prilično je jednostavno. Trebamo poslušati svoje tijelo i uskladiti se s njime, te razumijeti da, ako je naša najbolja frendica ektomorf, i može pojesti tri pizze za doručak, ne znači da smo i mi takvi. Dakle, idemo korak po korak.

1.-Odredi svoj tip tijela

Da li si ektomorf, mezomorf ili endomorf? To jako puno znači na tvome fitness putu. Na primjer, ako si ektomorf vrlo vjerojatno muku mučiš da dobiješ koju kilu (i zadržiš dobiveno ). S druge strane, ako si endomorf, onda si čista suprotnost. Više o tipovima tijela pronađi OVDJE.

2.-Netolerancija na neke namirnice

Ovo je također vrlo bitna stavka. Ako tvoj organizam ne tolerira neku namirnicu, a ti ju unosiš, stalno ćeš biti napuhnuta, probava će ti biti usporena i loše ćeš se osjećati. Na primjer, ja sam primjetila da, kad unosim kruh ili tjesteninu, imam velikih problema. Osjećam se loše, tijelo mi zadržava više vode u masnim stanicama, i shvatila sam da to moram izbaciti. Moja mama, s druge strane, dobro podnosi te namirnice, ali laktozu ne može niti primirisati. Svatko od nas je različit, zato pronađi namirnice koje te koče i izbaci ih iz svog života!

3.-Osobne preferencije

Biraj hranu koju voliš. Ne mislim sad na krafne, peciva, hamburgere i slična ukusna sranja, mislim na PRAVU, ČISTU HRANU. Biraj namirnice koje pašu tvome nepcu. Netko voli špinat više od blitve. Netko mrzi brokulu. Netko voli teletinu kuhanu, netko pečenu. Biraj ono što voliš, jer ako jedeš hranu koju ne voliš, vrlo brzo ćeš odustati.
Također, nešto što je povezano sa prvim dijelom teksta: ovisno o tvom tipu tijela znati ćeš da li ti treba više ili manje ugljikohidrata u prehrani. Većina žena se osjeća odlično na keto dijeti, no tu dijetu se ne preporuča držati na duge staze. Osobno, imam averziju prema ”dijetama” (iako je ta riječ apsolutno iskrivljena), te smatram da način prehrane koji nije održiv doživotno, nije dobar.

4.-Jednom kad naučiš samu sebe, sve će biti lakše

Ovo je najveća istina. Kada naučiš koja hrana ti ne odgovara, od koje hrane se bolje osjećaš (ne mislim na onih 5 minuta sreće od čokse), kada naučiš jesti kad si gladna, a prestati kad si sita, tad će se dogoditi najveće promjene.
Mi smo vrlo užurbani ljudi. Jedemo hodajući, ili gledamo TV uz jelo, a najmanje pažnje posvećujemo što zaista unosimo u sebe. Onda, kad zaista naučiš prepoznati signale koje ti tijelo odašilje, ćeš znati što je najbolje za tebe i što trebaš učiniti za neki novi cilj koji odrediš.

Zaključak:
Moje osobno stajalište nije nužno primjenjivo na svaku osobu koja čita. Netko je možda na dijeti prepisanoj od strane doktora, nekome možda odgovara biti na strogom režimu. I to je u redu. Sve dok učimo, čitamo i radimo ono što nas usrećuje. U idućim člancima pisati ću o najpopularnijim vrstama prehrane, njihove benefite ali i nedostatke. Ti napravi ovaj mini test, zapiši si na papir što odgovara, što ne, i onda nastavi istaživati po mojim tekstovima dok ne dođeš do odgovora! Jer, svatko je individua za sebe i mora pronaći put kojim će sam ići!

Stay strong,
Tvoja Andrea.

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.