Dragi dnevniče, od straha ne mogu ni jesti
Dragi Dnevniče,

Videla sam na vasoj fitnes stranici da na ovoj adresi može da se postave anonimno pitanja. Pošto sam pretražila internet i ne postoji objava koja je dovoljno povezana sa ovim što mene zanima htela bih lično da vas pitam.

Zbog izlaska iz toksične veze, stresa, straha i svega što je bilo povezano sa tom osobom počela sam još pre skoro dva meseca da gubim apetit, ne znam kako bih to objasnila.
Iako sam izašla iz te veze, strah od bivšeg kao i njegove pretnje su me sledile kao i sad što sam u strahu jer znam da u svakom trenutku može da mi naudi, a taj strah prati panika i iako mi je želudac prazan krene osećaj mučnine, znojenja dlanova i ostale pojedinosti. Mada to nije suština onoga sto želim da kažem, suština je da zbog svega toga je meni mnogo opao apetit i to loše, po ceo dan pređem na samo dva obroka, a ponekad i jedan uz 3-4 kafe.

Ja nisam jedna od onih što vole da se izgladnjuju, šta više, volela sam da jedem. I sada sam u strahu da krenem da se na silu teram da jedem po malo da ne bi došlo do takozvanog jo-jo efekta. Iako se meni sada hrana gadi i kad pomislim na jelo potrebno mi je da se ubedim da jedem jer je to dobro za mene, ipak znam da nakon ovoliko dugo uskraćivanja organizma od neophodnih supstanci moze doći do svačega.

I zanima me da li imate neki savet kako postepeno da se vratim normalnoj ishrani i da li preporučujete da krenem tad i da vežbam jer me je strah da ne iscrpim telo previše zbog svega ovoga, jer osećam umor i kad malo duže nešto pospremam po kući a kamoli da vežbam.

Hvala unaprijed,
Mila

(ime je promijenjeno radi zaštite osobnih podataka i privatnosti)
Postavi i ti anonimno pitanje na info@fitmessdiary s naslovom “Dragi Dnevniče”

Pozdrav, Mila!

Prije svega napisati ću ti da je to što ti trenutno proživljavaš grozno, nitko ne zaslužuje takav život niti strah. Nadam se da je dotični “gospodin” prijavljen policiji i da će poduzeti nešto u vezi njega.

Moj prvi savjet, osim da prijaviš policiji (što si, nadam se, učinila) jest da se pobrineš za svoje psihičko zdravlje. Uzrok gubitka apetita je više no očit te mislim da bi ti razgovor sa stručnom osobom uvelike pomogao. Poznata je činjenica da je stres jedan od najgorih ubojica zdravlja, a ti si pod velikom količinom istoga.
Dakle, prvi korak je razgovor sa nekim u četiri oka tko će ti pomoći da se suočiš sa strahovima i prijeđeš ih.

Nadalje, tvoje tijelo je očito jako iscrpljeno baš kao i psiha. Ne znam koliko točno sve ovo proživljavaš, no ako se uspušeš nakon jednostavnih kućanskih poslova, pretpostavljam da si pothranjena i da tijelu fali energije i kondicije.
Prije nego se baciš na treninge svakako trebaš dovesti prehranu u red i ponovno početi jesti dovoljnu količinu nutrijenata.
Iako, htjela bih naglasiti da je tvoje zdravlje najbitnija stavka u svemu ovome i da se ne trebaš zabrinjavati oko potencijalnog dobitka masnih naslaga, važno je samo vratiti apetit i tijelo u balans.

S obzirom da nisi dovoljno jela određeni period vremena, pretpostavljam da želiš pripaziti na poznati yo-yo efekt i izbjeći ga. Kao i nakon svake dijete morati ćeš postepeno povećavati unos kalorija.
Za početak neka to budu tri konzistentna obroka u danu. Pripremi ih unaprijed ili nađi na internetu neku zdraviju dostavu hrane (ukoliko imaš tu opciju).
Dakle, drugi korak jest postepeno povećavati unos goriva (hrane) tijelu, što će rezultirati i povećanjem energije tako da ćeš ubrzo ponovno moći raditi sve što poželiš. 🙂
Nakon prvog tjedna počni sa laganim grickalicama između obroka, poput orašastih plodova koji su kalorijski bogatiji a i unijeti ćeš prijeko potrebne zdrave masti koje će ti pomoći u regulaciji hormona.
S vremenom povećavaj unos kalorija dok ne bude u preporučenim okvirima za tvoju dob i građu.
Preporučila bih ti kompleks B vitamina kao suplement koji je odličan za povećanje apetita, kod psihičkog i fizičkog stresa, kod kožnih problema, regulira metabolizam i niz drugih zdravstvenih tegoba.

Što se tiče treninga, na tvome mjestu bih pričekala neko vrijeme. Trening, koliko god ga mi voljeli je stres, a ti toga imaš dovoljno. Pričekaj par tjedana dok se tijelo malo oporavi, da ti se vrati apetit te onda kreni sa laganim treninzima sa vlastitom težinom, ili sa lakšim težinama u teretani.
Preporučam ti za početak aktivnosti poput šetnje, rolanja, bicikliranja ili plivanja. Zgrabi frendicu pod ruku, odite u avanturu, makni se od toksičnih misli koje te prate iz bivše veze.

Nadam se da ti je moj odgovor pomogao, svakako se javi ako ti treba dodatna pomoć, savjet ili samo netko tko će te poslušati.♥

Stay Strong!

Leave a comment

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.