Bolest/Prehlada: Trebam li trenirati?

ne osjećam se dobro, trebam li trenirati?

Nema osobe koja si nije postavila ovo pitanje. Ja prva! Period gripa je možda iza nas, ali tu i tamo nas još uvijek mogu zakačiti prehlade i viroze. I alergije, naravno. Proljeće, dobrodošlo!

Ukoliko ste zarazni, za dobrobit ostalih vježbača, najbolje je ostati kod kuće. Ali recimo da u tom slučaju možda imate pristup nekakvoj privatnoj teretani, trenirate kod kuće ili jednostavno niste zarazni, trebate li onda trenirati?

sve ovisi o jačini i ozbiljnosti bolesti.

Na primjer, kod upale pluća, pluća su puna tekućine te odlazak u teretanu ili neko drugo mjesto gdje trenirate nije baš dobra ideja.
No, ako imate samo običnu prehladu… i dalje nije sigurno trebate li trenirati ili ne.
Rekla bih da se nalazite u nekakvom, nazovimo to  predvorju. Niti ste vani, niti ste u glavnoj prostoriji. Zašto?

Odgovor je dao Lyle McDonald, pojasnivši da ukoliko ste bolesni iznad vrata (začepljen nos, glavobolja, grlobolja ili šmrcanje)- možete trenirati.
A ukoliko ste bolesni od vrata na dolje (jaki kašalj kao kod bronhitisa) – trebali biste preskočiti trening jer u suprotnom bolest se može pogoršati.

Nemojte koristiti sitno šmrcanje kao izliku za netreniranje, ali nemojte ni forsirati i odrađivati najteži trening ikad.
Ponekad je uistinu bolje odležati par dana i vratit se svojoj rutini u punoj snazi. Ne brinite, gainsi neće nikud otići, a ni jakost. Potrebno je minimalno 2 do 4 tjedna da se dogodi značajan gubitak mišićne mase i jakosti.

kod prehlade testiraj svoje mogućnosti.

Neke ljude jednostavno obeshrabri i deprimira i najmanji simptom, te automatski izgube volju za tjelovježbom iako su možda sposobni za uobičajeni trening.

U takvim situacijama može se odraditi niski do umjereno intezivni kardio, 10-15 minuta. Nakon toga osjetit ćete jeste li u dobroj poziciji za nastavak treninga, a ovakav kratki interval vježbanja vam neće naštetiti, već sasvim suprotno. Nizak do umjereno intezivan kardio može poboljšati funkciju imunološkog sustava.

K tome, sam odlazak u teretanu pomoći će vam da svjesnije donesete odluku jeste li prebolesni za trening umjesto da se prepustite negativnim emocijama i one odluče za vas.
Ako se i dalje osjećate loše, unatoč pokušaju, ipak uzmite malo vremena za odmor jer već sutra situacija može biti potpuno drugačija.

Nakon nekog perioda pauze, možda ćete vidjeti promjenu na svojoj formi, izgledat ćete si „mekše“ ili „manje“, ali to je jednostavno zbog smanjenja glikogena u mišićima i razine hidracije mišića, a ne gubitka istih. I glikogen i hidracija vratit će se u normalu čim se počnete adekvatno hraniti i hidrirati kroz svoj oporavak.

ukratko:

  • Ako ste bolesni i zarazni trebali bi izbjegavati javne teretane zbog dobrobiti drugih vježbača.
  • Ako ste bolesni ispod vrata, odmorite.
  • Ako ste bolesni iznad vrata, spadate u „predvorje“ te morate donijeti odluku.
  • Odlazak u teretanu i odrađivanje kratkog, laganog kardia je proaktivniji način da odlučite trebate li nastaviti trenirati s utezima ili ne.
  • Lagana tjelovježba može pomoći imunološkom sustavu i ubrzati oporavak.
  • Ako odlučite odmoriti pa čak i do 3 tjedna, teško stečeni mišići neće nestati tako da nema razloga za brigu!
  • Promjene u izgledu i mekoći mišića su zbog praznih glikogenskih rezervi u mišićima, koje se mogu napuniti jako brzo!

Leave a comment

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.