ALKOHOL I MRŠAVLJENJE -Da li alkohol deblja?

Ova tema je zaista zanimljiva, pogotovo ljeti. Jer, znamo svi, uz ljeto dolaze party-ji, na kojima je običaj popiti…koju čašicu. 😉

Često sam nailazila na članke kako je alkohol grozan za mršavljenje, kako nas deblja, no rijetko sam u tim člancima našla malo detaljnije objašnjeno ”zašto”.
Pa, danas sam naišla na zaista zanimljiv tekst u kojemu autor jako detaljno piše o tome da li alkohol zaista šteti našoj fazi mršavljenja, i još detaljnije objašnjava što se događa u našem tijelu pri konzumaciji istoga.
Ja ću ovdje ukratko napisati glavne stavke, a koga zanima svaki detalj, link za članak vam je na dnu ovog teksta.

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju alkohol žive dulje od onih koji ga ne konzumiraju. No, to se ne odnosi na ljude koji žive po tulumima, već je riječ o umjerenom unosu alkohola. Često se kaže da je čaša vina poslije ručka odlična za zdravlje. Umjerena konzumacija alkohola poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje koncentraciju triglicerida (Trigliceridi su vrsta lipida tj. masti. Osobe sa povišenim nivoom triglicerida u krvi imaju uvećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.).

✦-ŠTO SE DOGAĐA U NAŠEM TIJELU PRI KONZUMACIJI ALKOHOLA?✦

Prvo, nakon što pojedemo obrok, ugljikohidrati i protein podižu inzulin u krvi, što smanjuje oksidaciju masti. Kako se oksidacija masti prekida, unesene masnoće se skladište u masnim stanicama. Nakon par sati, kako razina inzulina opada, mast se otpušta iz tih stanica. Ovaj proces se događa tokom cijelog dana i sam proces mršavljenja ovisi isključivo o unosu i potrošnji kalorija.
Kad unesemo alkohol, pošto je on ”otrov”, alkohol dobija instant prioritet u našem organizmu (jer tijelo se uvijek pokušava riješiti toksina; nagon za preživljavanje)- prekida se oksidacija masti, ali i proteina i ugljikohidrata. Istraživanja su pokazala da jako mali postotak alkohola se u jetri pretvara u mast.

✦-U ČEMU JE ONDA PROBLEM KOD KONZUMACIJE ALKOHOLA?✦

Junk food nakon noći opijanja.
Znači, zaključili smo već da se procesiranje makronutrijenata u tijelu zaustavlja kada konzumiramo alkohol. Sad u računicu dodajte burek, hamburger ili neku drugu ”namirnicu” koju ljudi vole pojesti u pijanom stanju i imate – recept za katastrofu 🙂

✦-KAKO PITI A NE DEBLJATI SE?✦

Iako osobno ne volim alkohol, ta faza me nekako prošla. No, dogodi se tu i tamo da poželim izaći van i zabaviti se na ”drugačiji način” (umjesto ići u gym i jesti proteinske pločice).
Autor je dao neke smjernice koje on koristi prije no što konzumira alkohol. Ukoliko vam se ne da zamarati s ovakvim stvarima, ne morate, no meni se čini zanimljivo.
✦Taj dan ograničite mast na 0,3g/kg vaše težine
✦Ugljikohidrate na 1,5g/kg težine
✦Možete jesti proteina koliko god želite
✦Pod ”dobre” alkohole ubraja: suha vina,konjak, gin, rum, votka, tequila i whiskey, i miješa ih sa niskokaloričnim pićima.
(Osobni fav: Votka+bijeli Monster :P)
✦Preporuča da ipak limitirate opijanja na jednom tjedno 😀
✦Moja preporuka: cijelu večer pijte vodu tako da spriječite dehidraciju organizma i izbjegnete jutarnju glavobolju 🙂

✦Stay strong and drink smart✦

CIJELI ČLANAK OVDJE

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.