Izgladnjivanje mi je gotovo uništilo život

 

Neki od nas, od dječjih dana mogu osjetiti kako je život ponekad okrutan. Ova priča će vam pomoći da shvatite da sve možete promijeniti.


Lijep pozdrav. Sad se smjestite udobno i pročitajte moju priču, smatram da bi mogla inspirirati mnoge.
Otkad znam za sebe, još od malih nogu, bila sam ‘bucka’. Čak jedno vrijeme smo se  zezali oko toga, sve dok moja težina nije dosegla 86 kg na visinu od 1.60 cm. Kile su se samo povećavale iz dana u dan a ja nisam ni primjećivala. Tek sada kad pogledam, znam u čemu sam griješila, koliko i što sam zapravo jela, tada ne znajući.

Kada sam dosegla težinu od 86 kg, roditelji su se već počeli brinuti. Pošto sam bila u pubertetu, imala sam 14 godina, nisu htjeli direktno da mi govore kako me ne bi dodatno povrijedili jer sam u to vrijeme izgubila dvije meni jako bitne osobe u životu, i tada sam se najviše zapustila.
U školi su počela izazivanja, udaranje, šale na račun moga izgleda, što je jako utjecalo na moju psihu. Dolazila bi iz škole uplakana i samo bi se zatvorila u sobu. Od tuge bi jela.
Jednog dana u školi, bili smo na tjelesnom odgoju, došao je novi profesor. Radili smo neke vježbe pojedinačno, a kada je došao red na mene, netko je dobacio ‘A zašto si ti tako debela?’- i svi su se počeli smijati.
Taj dan sam odlučila sve promijeniti.
Smatrala sam da će mi dijeta pomoći oko toga, pa sam izbacila večeru i skroz malo jela. Kile su se spuštale a ja sam se osjećala slabom. Skinula sam nekih desetak kilograma, u jako kratkom roku, na najgori mogući način. Prvo sa dijetom koja se bazirala na jednom obroku, pa sam se poslije  počela izgladnjivati –sedam dana ne bi ništa jela, osmi bi dodala jedan obrok.

Sve sam bila slabija, nisam više mogla funkcionirati na pravi način. Brzo sam se vratila starim navikama, počela sam jesti ogromne porcije- i tako su se kile jos brže vratile.
Pala sam u težu depresiju i tad mi se sve srušilo. Period depresije neka ostane ipak samo za mene jer je to nekako moja bolna točka i ni s kim o tome ne pričam. Roditelji su mi napokon počeli direktno govoriti kako trebam da smršam hitno, jer bi mi se zdravstveno stanje moglo pogoršati. Iz dana u dan su mi govorili, kako moji roditelji, tako i školski ‘prijatelji’ na malo ružniji način.

Ponovno sam krenula krivim putem, izbacivanjem obroka. No, nakon toga sam počela čitati mnoge blogove, portale, počela pratiti na Instagramu fitness profile koji su me motivirali, naučila sam toliko novih informacija.
Počela sam se napokon zdravo hraniti, bez izbacivanja obroka, i za godinu dana došla sam na kilažu od 58 kg.
Bila sam jako ponosna na sebe, više nije bilo ružnih riječi na osnovu mog izgleda, koliko sam se promijenila fizički toliko sam i psihički.

No, nekad se dogodi da pretjeramo.

Postala sam opsjednuta. Htjela sam još više smršaviti, željela sam ‘thigh gap’ i izražene ključne kosti.
Neko vrijeme sam- opsjednuta kilogramima- povraćala sve što pojedem. Došao je period kada više nisam mogla, bila sam preslaba da se bavim time.
Prvi put u životu roditelji su mi počeli gurati zalogaje u usta.
Da ne dužim s tim dijelom, glavno da znate je da sam se malo po malo počela normalno hraniti i da sam jela umjereno, vratilo mi se nekih 5 kg. Ali već sam imala 16 godina i nisam bila toliko opterećena brojkom, bila sam zadovoljna sobom, znajući da sam slobodna psihičke muke koju nose poremećaji u prehrani.

Napokon sam živjela sretan i zdrav život. Ubacila sam i trening! Ovo nije kraj moje priče, ovo je tek početak.

Pouka svega ovog bi bila da prije svega počnete voljeti sebe, zatim ukoliko volite sebe trebalo bi da se brinete o svom tijelu i zdravlju.
Pravi način kako da se brinete o sebi jeste pravilna prehrana i TRENING !
Sve brige i negativne misli koje bi vas inače sputavale (kao što su mene dugo vremena), treningom odlaze- zapamtite to.
Tijelo je jedino mjesto gdje ćete živjeti zauvijek, brinite se o njemu koliko god možete i nikada ne odustajte.
Ukoliko imate problem sa kilažom, obavezno se javite nekome tko je stručan, tko će vam reći što je najbolje za vas. Ako možete, uzmite barem mjesec/dva osobnog trenera koji će vas motivirati, dalje ako želite možete sami.

Na početku je bitna volja i motivacija samo kako bi vam prehrana i trening prešli u naviku.
Neka vam to postane stil života, ne samo period u kojem želite lijepo izgledati. Nikada nije kasno, ukoliko niste- odmah danas počnite: bocu u ruke, dobra volja i kreni!
Još samo da dodam da rezultati ne dolaze preko noći, morate dati sve od sebe, svoj maksimum i rezultati će svakako doći; nakon mjesec, dva, šest… ali doći će, samo nemojte odustajati i nikako ali nikako nemojte gledati brojke na vagi, samo ogledalo!

Vaša Adila

 

https://www.instagram.com/p/BJd_xMVD-5k/?taken-by=_adilaam

Leave a comment

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.