10 stvari koje bi mi olakšale život da sam ih znala prije 5 godina

Danas sam odlučila s vama podijeliti par savjeta koji su meni učinili život puno boljim i lakšim.

Eh,  da sam barem znala sve ovo dok sam bila frustrirani pubertetlija. Dakle, idemo nekim nasumičnim redoslijedom kako mi padaju na pamet.

 

 • Nije sve u kilama.

Da,  istina je,  ne vrti se cijeli svijet oko brojke koja se pokaže na vagi kada staneš na nju. To nije najbitnije – reče djevojka koja se do prije par godina vagala više puta dnevno. Prvo, nije bitno jer nije kraj svijeta ako imaš koje kilo viška dok god si zdrava i voliš sebe.
Drugo,  nije bitno jer ako želimo postići neku „idealnu figuru”,  ono što je važno jest omjer mišića i masti u tijelu, a ne neki ukupni zbroj masti, mišića, kostiju, tekućina…
Nije bitno. Pusti to, preboli tu brojku. Ja težim 65 kg, prije 4 sam godine izgledala totalno drugačije (lošije) s istom kilažom. Kako? Sad imam više mišića, a manji postotak masti.

 

 • Ako preskočiš jedan obrok dnevno, ne činiš si korist već štetu.

  (Reče djevojka koja je jela dva puta na dan.)

Tvome je tijelu bitna hrana, to mu je gorivo, hrani mišiće, balansira hormone… Moraš jesti.
Bitno je kako jedeš i da unosiš pravilne, zdrave namirnice. Ne želiš izgubiti menstrualni ciklus, ne želiš uništiti kvalitetu svoje kose itd.
Hrana je ono što nas održava na životu, nije nam neprijatelj. Neprijatelj nam je zapakirana hrana, procesirana od strane ljudske ruke.

 

 • Za pravilno mršavljenje nije dovoljno brojati kalorije, već moraš znati omjere svojih makronutrijenata.

Znam, sad sam te prepala, zvuči zastrašujuće i komplicirano, ali nije.

Nije dovoljno samo pratiti koliko si kalorija pojela jer nije isto kad pojedeš komad pizze koja je cca 300 kalorija ugljikohidrata i masti ili kad pojedeš 150 g piletine, salatu i slatki krumpir gdje je omjer proteina, ugljikohidrata i masti optimalan. I nije teško!
Sve što ti treba je kuhinjska vaga (iako možeš i bez toga ako otprilike znaš kolike su mjere)  i aplikacija koja sve računa za tebe. To sam objasnila ovdje:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=FxiHAfcnCSQ[/embedyt]

Sve se svodi na onu staru – „ono si što jedeš” – to je zaista istina. Čistoća tvoga tena ovisi o čistoći tvoje prehrane.

 

 • Trčanje svako jutro po sat vremena neće ti donijeti figuru fitness modela.

Uuuh, da mi je bar ovo netko prije rekao. Mrzim trčanje.

Trčala sam svako jutro na Bačama  uz premalo obroka na dan,  koji su bili pretežito ugljikohidrati. Smršavjela jesam, ali sam bila skinny fat. Znači, malo kila, malo mišića i dosta masnih naslaga. Celulit i sve te zabavne stvari.

Kod trčanja se troši mišić. I kalorije se troše samo dok trčiš. A kod dizanja utega ili HIIT kardio treninga, kalorije se troše i nakon treninga. Nije li to bolje?
A nema ni savršene guze ako je jadnu osušiš jer trčiš kao manijak.

 

 • OD DIZANJA UTEGA NEĆEŠ BITI HULK!

To ne moram puno objašnjavati, vidiš moje fotke, ja nisam Hulk. A ako ti treba još malo, pogledaj ovo (zabavno je):

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=jc7kiKTlynU[/embedyt]

 

 • Express dijete ne funkcioniraju!!!

Ovo ne mogu dovoljno naglasiti. Da sam to znala prije, koliko muke bih si uštedjela! Probala sam naranča dijetu, dijetu s nekom posebnom juhom, banana dijetu… SVE KOJE POSTOJE.
Ali, stvar je u tome da je to izričito glupo. Izbacivanje neke vrste namirnice na neko vrijeme naravno da će donijeti nekakav rezultat.
Kod većine je dijeta unos kalorija premal. Unos ugljikohidrata nije balansiran ili se smanji na minimum. Budemo gladne, frustrirane, a tijelo nam bude izmučeno.
I onda, na kraju torture, vratimo se starim navikama i dobijemo još više no što smo imale! Zašto? Jer je tijelo prešlo u stadij gladovanja. A tijelo je kuja kad gladuje. Sve što unesemo će čuvati, skladištiti,  da ne bi opet gladovalo. A skladišti se u mast.

I onda smo frustrirane i odustajemo.

Ali, to je krivo, sve to! Trebate naučiti jesti. Sve ispočetka. Od malena jedemo loše, ugljikohidrata na tonu, tako smo navikli.  Navikli smo se šopati svime, a kad želimo smršavjeti gladujemo. Tako su nas učili.
Trebate samo naučiti birati prave namirnice, naučiti svoje porcije. Zato sam vam svima poklonila „Mali fit vodič za užurbanu djevojku”, da naučite. I mnoge od vas jesu, na što sam ponosna.

(Ako još nemaš svoj primjerak, javi mi se na fitmessdiary@gmail.com.)

 

 • Unos vode je jako bitan.

Bez vode nema života. Bez hrane možemo preživjeti neko vrijeme, no bez vode, teško. Bez vode nema ni kvalitetnog mršavljenja. „Stručnjaci Institute of Medicine savjetuju popiti čašu obične vode uz svaki obrok i između obroka. Također je potrebno popiti po čašu vode prije, za vrijeme i nakon intenzivne tjelovježbe ili sportskih aktivnosti. U svakodnevnom životu se preporučuje žeđ utažiti običnom vodom.”
Također, sjećaš li se kolumne o strahu od vage i o tome kako tijelo zadržava vodu u  masnim stanicama pa budemo deblje/teže? To se događa ako ne pijemo dovoljno vode. Hajde sad, napravi pauzu, otiđi po čašu vode i rehidriraj se.

 

 • Kupovni voćni sokovi nisu zdravi.

Ok, sigurno postoje iznimke, no ono što nama prodaju pod izrazom „zdravo”, uglavnom je marketinški trik.

– Vidi mene, pijem sok od naranče, unosim vitamin C,  koji sam ja health freak.

Ne. Unosiš tonu šećera, vitamin C, ako ga ima,  vjerojatno je sintetički. Otiđi, kupi naranče i iscijedi si sok. Nije to toliko teško.

 

 • Ako „paziš na prehranu”, ne znači da dobro jedeš.

Ok,  ovo sad zvuči malo čudno, ali daj da objasnim. Puno cura misli da ako zamijeni svoje jutarnje čokoladne pahuljice „fitness” pahuljicama, da rade nešto super. Ili ako zamijene obične kekse onima na kojima piše low fat ili gluten free.
Keksi su keksi. Osim ako ih sama nisi napravila,  velika je vjerojatnost da unosiš tonu šećera,  pogotovo ako su low fatLow fat znači kompenzacija s ekstra dozom šećera,  da se popravi okus.
To je sve marketinški trik. Radi sama svoje slastice, koristi rogač ili steviju umjesto šećera, biraj namirnice.

Isto tako, 100 g kikirikija ima oko 600 kalorija. Samo da znaš. Mnoge cure ne znaju i šokiraju se.

Opet ponavljam, nauči jesti, nauči omjere, i ne zavaravaj se time što neko sranje zamijeniš istim sranjem koje na sebi ima neku slatku naljepnicu zbog koje misliš da je zdravo.

 

 • Nismo svi jednaki i nemamo svi jednake potrebe.

Govorim to jer sam jednom, u jednom od očajničkih pokušaja da smršavim, skinula s neta nekakav low fat program prehrane od 1200 kalorija.

Ja imam 177 cm.  Ti možda imaš 165. Nemoguće je da ti i ja imamo jednaku dnevnu potrebu za kalorijama.

Ja sam mezomorf, ti si možda ektomorf. Nemoguće je da ti i ja imamo jednak omjer makronutrijenata koji će nas dovesti do nekog cilja. Svatko je drugačiji,  moraš naučiti slušati svoje tijelo i otkriti što je najbolje za tebe. Netko se kreće više, netko je mlađi,  sve su to stavke koje dolaze u obzir kada se računa kako zapravo moramo jesti (hvala Bogu na aplikaciji koju sam spomenula gore u videu koja sve računa za nas,  inače bi i ja šiznula odavno, hahah). No, naravno, uvijek možeš kontaktirati nekoga da ti izradi individualni plan prehrane. Samo pazi da nije jedan od „trenera” koji uvaljuju ekipi jedan te isti plan po nekoj nerealnoj cijeni. Do your research.

Eto, drage cure, nadam se da vam je ovo barem malo pomoglo, za svako pitanje mi se javite, za moje besplatne knjižice se javite (!), tu sam da vam pomognem jer sam i ja sve to prošla. Svakako bacite oko na moj YouTube kanal, u kojemu imate jako puno zabavnih i informativnih videa! 🙂
[embedyt] http://www.youtube.com/embed?layout=gallery&listType=playlist&list=PLs4lhYbQiZB8Reng-KFQ-vTeg3yJ3_jKc[/embedyt]

Stay strong, Superwomen!
Zajedno ćemo doći do savršene figure!

Vaša Andrea.

Leave a comment

Postavke privatnosti
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.